Maanzaad blauwMaanzaad is zeer rijk aan onverzadigde vetzuren en mineralen als fosfor, magnesium en ijzer. Dit maakt maanzaad een zeer goed product om een maaltijd mee aan te vullen. Hierbij kun je denken aan salades en sauzen.
Maanzaad (blauw) wordt veel gebruikt in gerechten als brood, gebak en koekjes, salade en sausen.
Medische werking van maanzaad (blauw)Papaverzaad wordt al sinds de 19e eeuw gebruikt vanwege de medicinale eigenschappen. De zaden hebben verschillende gezondheidsvoordelen, van het verhogen van de vrouwelijke vruchtbaarheid tot het handhaven van een gezond cholesterolgehalte. De zaden hebben echter ook donkere kanten: geneesmiddelen die zijn afgeleid van maanzaad hebben soms helaas fatale gevolgen. Als je kijkt naar de gezondheidsvoordelen van maanzaad, moet je misschien ook naar de gevaren kijken.
Papaverzaad is rijk aan voedingsvezels die de spijsvertering ondersteunen en obstipatie voorkomen. De vitamine C in maanzaad helpt de aanmaak van collageen om de spijsverteringskanaalweefsels gezond te houden. Het is daarom gunstig voor een gezond spijsverteringssysteem. Voeg een theelepel maanzaadpoeder toe aan een glas water en kook het geheel. Je kunt honing toevoegen om het te zoeten. Je kunt het maanzaadpoeder ook toevoegen aan je salades.
Maanzaad, een rijke bron van magnesium, kan slapeloosheid helpen door de slaap te bevorderen. Het magnesium in het maanzaad verhoogt het slaaphormoon melatonine en vermindert ook het hormoon cortisol. Een kleine hoeveelheid opiumactieve alkaloïden in maanzaad helpt ook bij het slapen. Meng een theelepel maanzaad met een glas warme melk en drink het voor het slapengaan.
Papaverzaad bevat ijzer en vitamine B6, dat effectief is bij bloedarmoede. IJzer verbetert de bloedcirculatie en voorziet het lichaam van zuurstof. Koper in maanzaad kan ook de bloedcirculatie verbeteren.
Zink in maanzaad verhoogt de botdichtheid. Studies hebben aangetoond dat een lage botmassa wordt geassocieerd met een laag zinkgehalte. Het speelt een belangrijke rol in de botregeneratiecyclus. Papaverzaad is een rijke bron van calcium, wat het risico op osteoporose vermindert. Fosfor daarin staat op de tweede plaats na calcium ter ondersteuning van de botontwikkeling.