Twee nutriënten met een grote invloedssfeer Saffraan Het dagelijkse leven kent talloze impulsen die u chagrijnig, prikkelbaar of nukkig kunnen maken. De oorzaak van een verminderde gemoedstoestand kan normaliter gevonden worden in een afname van de serotonine en dopamine aanmaak in de hersenen (Bondy et al., 1999; Carr & Lucki, 2011). Dit zijn namelijk de neurotransmitters die samenhangen met stemming. Uit onderzoek blijkt dat saffraan bijdraagt aan een toename van de stemmingsgerelateerde neurotransmitters in het brein (Ettehadi et al., 2013; Hosseinzadeh, Ziaee & Sadeghi, 2008; Noorbala et al., 2005). Deze bevindingen vertalen zich ook in wetenschappelijke onderzoeken gerelateerd aan stemming. Zo bleek in verschillende studies dat saffraan bijdraagt aan een positief effect op het gemoed (Agha‐Hosseini, 2008; Akhondzadeh et al., 20051; Akhondzadeh et al., 20052; Noorbala et al., 2005). Saffraan (Crocus sativus) wordt het rode goud genoemd vanwege de hoge aanschafkosten van het kruid.